معایب و مزایای بازاریابی پیامکی چیست؟
در این صفحه میخواهیم در مورد معایب و مزایای بازاریابی پیامکی صحبت کنیم، ببینیم اصلا بازاریابی پیامکی جواب میدهد؟ آیا استفاده از بازاریابی پیامکی برای تبلیغات میتواند درامد ما و سود کسب و کار ما را افزایش دهد یا خیر. این مقاله یک مقاله کلیشه ای برای ترغیب شما به خرید سامانه پیامک نیست و ما میخواهیم معایب و مزایای استفاده از پنل اس ام اس برای بازاریابی پیامکی را شرح دهیم و کاربردهای سامانه پیامک برای کسب و کار را بیان کنیم شما در پایان این مقاله متوجه خواهید شد که ایا با توجه به کاربردهای سامانه پیامک، پنل اس ام اس می تواند رشد کسب و کار شما را افزایش دهد و تعامل کاربر با شما را افزایش دهد یا اینکه خرید سامانه پیامک برای کسب و کار شما مفید نمیباشد.
کاربرد پنل اس ام اس در گذشته
در گذشته از ارسال پیامک انبوه تبلیغاتی بیشتر برای جذب مشتری استفاده میشد، آن زمان دسترسی به اینترنت و موتور جستجوی گوگل مانند امروز وسیع نبود و مخاطب با انبوهی از پیامک های تبلیغاتی محاصره نشده بود، در نتیجه بازخورد پیامک از ارسال پیامک تبلیغاتی بیشتر بود اما مواردی مانند ارسال پیامک فیشینگ، ارسال پیامک های جعلی و کلاهبرداری و… باعث شده است اعتماد مردم نسبت به پیامک کمتر شود که البته با پیشگیریهایی که صورت گرفت مانند لغو ارسال پیامک لینک دار از یک سری از اپراتور ها و همچنین جایگذاری رمز پویا به جای رمز ایستا، یک سری از مشکلات برطرف شد. اما کاربرد پیامک های تبلیغاتی مانند گذشته نیست، زیرا در گذشته مخاطب و دریافت کننده پیامک انبوهی از پیامک های تبلیغاتی دریافت نمیکردند و پیامک های تبلیغاتی برای کاربر جذابیت بیشتری داشت. کاربرد این روزهای اس ام اس برای بازاریابی پیامکی تغییر کرده است و متاسفانه بعضی از افرادی که می گویند پیامک تبلیغاتی جواب نمیدهد برای این است که در مورد نحوه استفاده از پیامک تبلیغاتی آگاهی کاملی ندارند. این در حالی است که پیامک تبلیغاتی به خوبی برای تبلیغات و بازاریابی جواب می دهد.
اگر پیامک تبلیغاتی جواب نمی دهد پس چرا دیجیکالا، شاتل، ایرانسل و… که از بزرگترین شرکت هایی هستند که درامد آنها از طریق فعالیت اینترنتی است پیامک تبلیغاتی ارسال می کنند؟
در گذشته پیامک تبلیغاتی به صورت انبوه و گسترده بدون شناخت از مخاطب و نیاز مخاطب برای او ارسال می شد اما برای اینکه از پیامک تبلیغاتی بازخورد داشته باشیم مهمترین نکته این است که مخاطب را بشناسیم و از نیازهای مخاطب آگاه باشیم تا بتوانیم پیشنهاد هوشمندانه یا به قول مارک جوينر پیشنهاد رد نشدنی برای مخاطبمان ارسال کنیم. {برای دانلود رایگان کتاب پیشنهاد رد نشدنی مارک جوینتر کلیک کنید.}
ایا فکر میکنید دیجی کالا، شاتل، ایرانسل و… به صورت انبوه بدون شناخت مخاطب پیامک ارسال می کنند؟ قطعا که این طور نیست، آنها تمام فعالیت های مخاطب را دنبال می کنند بر اساس فیدبک کاربر و فیلترکردن نیازهای کاربر مخاطب هدفشان را شناسایی کرده و دقیقا به همان افراد پیامک خود را ارسال کرده و پیشنهاد خود را اعلام می کنند.
چرا شما این کار را نمی کنید؟ شما هم می توانید مخاطبین علاقمند به کسب و کار خودتان را شناسایی کنید، شماره موبایل این افراد را جمع آوری کنید و فرایند بازاریابی پیامکی را دقیقا بروی مخاطب هدف انجام دهید و با هزینه بسیار کم از بازاریابی پیامکی جواب بگیرید.
نحوه جمع اوری شماره موبایل افراد علافمند به کسب و کار ما
ما در اینجا چندین روش برای جمع اوری بانک شماره موبایل افراد علافمند به کسب و کار به شما پیشنهاد می دهیم البته شما میتوانید با ابتکار خود روشهای بیشتری را پیدا نمایید.
شماره موبایل مشتریان فروشگاه شما
ساده ترین راه ارسال پیامک انبوه، ارسال پیامک تبلیغاتی به افرادی است که شما را می شناسند، با شما و کسب و کار شما آشنا هستند، برای جمع آوری شماره موبایل این افراد می توانید از دستگاه ذخیره شماره موبایل استفاده نمایید، بعد از اینکه مشتریان شما از شما خرید می کنند به آنها پیشنهاد دهید که برای دریافت پیشنهاد های تبلیغاتی و جشنواره ها شماره موبایل خود را در دستگاه ذخیره شماره موبایل وارد کنند. یا اگر می خواهید هزینه کمتری پرداخت کنید می توانید از نرم افزار ذخیره شماره موبایل مشتریان استفاده نمایید یا خودتان به صورت شفاهی شماره موبایل مشتری را از مخاطب دریافت کرده و در سامانه پیامک ذخیره نمایید.
طراحی یک سایت
شما می توانید یک سایت طراحی کنید در سایت اطلاعات مفید و ارزشمند قرار دهید و از بازدید کننده سایت بخواهید که در قبال اطلاعات ارزشمندی که شما به صورت کتاب الکترونیکی، فایل صوتی یا ویدیو و… در اختیار کاربر قرار میدهید شماره موبایل خود را به شما بدهد، به این کار در اصطلاح بازاریابی لید یا سرنخ گفته می شود، حالا با استفاده از سرنخ ها شماره موبایل افرادی را که به بیزینس شما علاقمند هستند را پیدا کنید و به این افراد یک پیشنهاد جذاب بدهید تا با شما اشنا شوند و کم کم به مشتری شما تبدیل شوند.
استفاده از ماژول های سامانه پیامک
سامانه پیامک چندین ماژول برای جمع اوری بانک شماره موبایل دارد که شما می توانید از این ماژول ها برای جمع اوری شماره موبایل مشتریان استفاده نمایید.
- منشی عضویت سامانه پیامک
- ماژول کدخوان
- ماژول هدیه
منشی عضویت سامانه پیامک
برای درک کارکرد ماژول منشی عضویت سامانه پیامک تصور کنید که فروشگاه لوازم خانگی دارید یک مشتری برای خرید جهیزیه به شما مراجعه می کند به مشتری اعلام می کنید برای اینکه فایل لیست کامل جهیزیه را داشته باشید عدد1 را به سامانه پیامکی شما ارسال کند بنابراین شماره موبایل مشتری در دفترچه تلفن سامانه شما ذخیره شده و یک اطلاعات ارزشمند برای مشتری شما ارسال می شود.
کدخوان
احتمالا با سیستم های مانند بررسی تایید اصالت کالا روبرو شده اید شرکت های بزرگ برای اینکه بتوانند شماره موبایل مصرف کننده نهایی را پیدا کنند تا با مصرف کننده نهایی در ارتباط باشند به مشتریان اعلام می کنند که عدد خاصی را به سامانه پیامکی ارسال کنند حالا شماره موبایل مشتریان و مصرف کننده نهایی کالا را بدست می آورند و به این صورت می توانند کمپین های تبلیغاتی خود را برای مشتری نهایی و مصرف کننده علاقمند به محصول بفرستند. مثلا فرض کنید که اتومبیل شما از شرکت تویوتا است بنابراین تبلیغات پیامکی سایپا برای شما مفید نیست، اما نماینده شرکت تویوتا با جمع اوری شماره موبایل شما می توانید محصولاتی را که احساس می کند که می تواند برای شما مفید باشد به شما معرفی کند.
همانطور که متوجه شدید راز استفاده از سامانه پیامک برای تبلیغات پیامکی ارسال پیامک به تمام افراد نیست، مخاطب را بشناسید، نیازهای مخاطب را پیدا کنید و تبلیغات پیامکی خود را برای مخاطب ارسال کنید و مطمئن باشید اگر پیشنهاد رد نشدنی در متن پیامک شما وجود داشته باشد دریافت کننده پیامک با شما تماس میگیرد، خریدش را انجام می دهد و درامد شما افزایش می یابد و می توانید مطمئن باشید که بازاریابی پیامکی زنده است و بازاریابی پیامکی جواب می دهد.
نظرتون رو برامون بنویسید چون نظرتون برامون مهمه